MAKOVÝ VENČEK

18.02.2024

Výroba koláčikov z odpaľovaného cesta je často precízna a náročná. Na pohľad je to možno zložitý recept, ale určite ho zvládne každá šikovná cukrárka. Potešte sa netradičnou chuťou makových venčekov, ktoré sme si aj my vo FLOWERS CAKES obľúbili.

Opdaľované cesto:

  • 130g mlieko 3,5%

  • 130g voda

  • 110g maslo

  • 1PL kryštálový cukor

  • Štipka soli

  • 180g hladká múka

  • 220g vajcia

Maková plnka:

  • 200g biela čokoláda

  • 100ml smotana na šľahanie 33%

  • 250g mascarpone

  • 150g jemný tvaroh

  • PL mak (celý)

  • Štipka rumu

  • Citrónová kôra

  • Poleva

  • 200g ruby čokoláda

  • Kokosový olej

POSTUP:

Plech si vyložíme papierom na pečenie a predkreslíme si venčeky, treba dodržiavať medzery, nakoľko venčeky sa nám pri pečení trošku nafúknu.

V rajničke zmiešame mlieko, vodu, cukor a štipku soli a privedieme k varu. Odstavíme a vsypeme múku. Gumenou stierkou cestou pomačkáme, aby sme zapracovali všetku múku. Pripravené cesto vyzerá ako "zemiaková fučka", vrátime ho na platňu a na strednom ohni cesto odpaľujeme približme 5 minút, aby sa odparila všetka voda.

Odpaľované cesto preložíme do robota a necháme ho tam chladnúť cca 20 min. za občasného miešania. Do vychladnutého cesta pomaly zapracujeme každé vajíčko po jednom. Ďalšie pridáme, až keď je to pred tým celé rozmiešané. Hotové cesto je krásne hladké a lesklé.

Preložíme ho do cukrárenského vrecúška, buď s hladkou špičkou alebo francúzskou. Ja pri odpaľovanom ceste používam francúzsku špičku. Cesto nastriekame na pripravený papier. Každý venček pokropíme vodou a vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35 minút pri teplote 180 st.

Kým sa nám venčeky pečú v rúre, zatiaľ si pripravíme makovú plnku. Mascarpone vyšľaháme spolu so smotanou a s tvarohom do tuha. Po vychladnutí prilejeme ganache z bielej čokolády, prisypeme za hrsť maku a pridáme zopár kvapiek kvalitného rumu a nastrúhanú citrónovú kôru. Hotovú plnku preložíme do cukrárenského vrecúška s francúzskou špičkou a necháme chladnúť v chladničke.

V rajničke nad parou roztopíme ruby čokoládu a pre krásny lesk pridáme štipku kokosového oleja.

Vychladené venčeky prerežeme opatrne na polovicu a plníme makovou plnkou. Navrch dovnútra plnky zvyknem naukladať ešte kúsok malín. Klobúčik namočíme do roztopenej ruby čokolády, položíme na plnku a postup zopakujeme pri každom venčeku.

Hotové venčeky nazdobíme podľa vlastnej fantázie, necháme vychladnúť na pár minút v chladničke a podávame. :)