PAVLOVA TORTA

18.02.2024

Pavlová torta je jemný bezlepkový dezert, ktorý si môžete pripraviť na akúkoľvek príležitosť. Očarí Vás svojou vláčnosťou nielen zvonka, ale aj z vnútra. Pavlova torta je pomenovaná podľa slávnej ruskej baleríny Anny Pavlovovej. Túto legendárnu tortu, ktorá sa pečie po celom svete si teraz môžeme spoločne pripraviť. 

Korpus:

  • 360g vaječný bielok

  • 600g kryštálový cukor

Krém:

  • 500g mascarpone

  • 250ml smotana na šľahanie 33%

  • 150g práškový cukor

  • 1 struk vanilky

    POSTUP:

    Rozdelíme si žĺtka od bielok. Žĺtky nevyhadzujeme, ale odložíme si buď na tiramisu alebo na raňajky a prihodíme do praženičky pre celú rodinu. :)

    Oddelené bielky vlejeme do misy od robota a pridáme k nim štipku soli. Pustíme robota na stredné otáčky, aby sa nám bielky vyšľahali do peny a pridáme prvú polovicu cukru. Otáčky znížime na nízke a šľaháme cca 10 minút aby sa nám cukor rozpustil. Po 10 minútach pridáme druhú polovicu cukru a postup zopakujeme. Keď máme všetok cukor rozpustený a nevidíme v zmesi žiaden kryštálik cukru, začneme šľahať na vysokých otáčkach do tuhej zmesi. Keď máme vyšľahaný tuhý sneh, ktorý ide ťažko oddeliť od metličky, preložíme ho do cukrárskeho vrecka.

    Pripravíme si dva plechy. Na obyčajný papier si naznačíme kruh (priemer 23 cm) ako predlohu. Tú použijeme pod papier na pečenie, ktorý sme si položili na plech a rovnomerne striekame. Všetky nedokonalosti sa dajú uhladiť špachtľou, keďže sneh máme tuhý a dobre sa s ním pracuje.

    Keď máme pripravené oba kruhy, vložíme ich do vyhriatej rúry na 80st a sušíme približne dve hodiny. Po dvoch hodinách necháme oba pláty ešte v rúre približne 90 minút do úplného vychladnutia.

    Zatiaľ si pripravíme krém. Do robota vložíme všetky ingrediencie a dáme šľahať. Hotový krém si necháme odložiť do chladničky a keď máme všetko vychladnuté, začneme vrstviť pavlovu tortu.

    Na podnos si položíme prvý plát, nanesieme prvú polovicu krému a zasypeme ovocím, najlepšie, malinami, čučoriedkami, jahodami, černicami. To isté zopakujeme s druhým snehovým plátom a krémom. Navrch už len dozdobíme ovocím podľa vlastnej fantázie.